Dodge

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Dodge
Dodge Brothers logo.jpg
Alapítva1914
AlapítóJohn Dodge, Horace Dodge
SzékhelyAmerikai Egyesült Államok
A(z) Dodge weboldala


Veterán márkatörténet

A biciklibizniszben utazó alapítótestvérek, John Dodge és Horace Dodge, motorgyártással kezdték pályafutásukat, s lettek a Ford egyik fontos, a cégben részesedést is szerző beszállítói. Első autójuk olyannyira sikeres volt, hogy pár évvel később már a Dodge volt az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb autógyára. Az alapítók halála után pár évvel a Dodge elindult a leejtőn, 1928-ben végül Chrysler mentette meg.

1901-ben John Francis Dodge és fivére, Horace Elgin Dodge átköltöztette a Dodge Brothers Bicycle & Machine Factory kerékpárgyárat a michigani Detroitba, az amerikai autóipar későbbi fővárosába. A fivérek csapágyaira nagy szüksége volt a gyerekcipőben járó autóiparnak, és a Dodge-testvérek egy pár korai Oldsmobile alkatrészének tervezésében is részt vett.

1902-ben a Dodge Brotherst felkereste Henry Ford, aki egy saját autógyár megalapításához keresett finanszírozási segítséget. A Dodge-fivérek segédletével Ford megalapította a Ford-t, és a Dodge Brothers alkatrészeket gyártott a Fordnak.

1914-ben a fivérek megalapították a saját autógyárukat, amelynek a Dodge Brothers Motor Vehicle Company nevet adták. Az első ötven autószalont több száz jelentkezőből választották ki – ezek némelyike a mai napig is Dodge-kereskedésként működik. 1917-ben a Dodge Brothers az amerikai hadsereg számára kezdett teherautókat építeni, mely tevékenységet az első világháború után is folytatták, immáron civil megrendelők számára.

1925-ben a Dodge Brothers Company-t 148 millió amerikai dollárért felvásárolta a Dillon, Read & Company amerikai befektetési bank. A vételár az addigi legmagasabb készpénzes tranzakció volt. A Dillon Read 1928. július 31-én a Dodge-ot eladta a Chrysler-nak.

A Chrysler az 1960-as évek végén felvásárolta a brit Rootes Group-ot, a francia Simcát és a spanyol Barreirost és így létrehozta a Chrysler Europe-ot. A Dodge márkát a Rootes Group Commer és Karrier márkájú könnyű teherautóin kezdték el használni, valamint a Simca 1100 furgon és pickup változatain és a spanyol gyártmányú nehéz teherautókon. Leggyakrabban a Dodge 50-es sorozatát (később Renault 50-es sorozat) használták, katonai és civil célokra, bár ezek csak nagy ritkán jutottak ki az Egyesült Királyságból. A spanyol építésű nehezebb 300-as sorozat darabjait 4x2-es, 6x4-es, 8x2-es és 8x4-es meghajtással készítették. Exportpiacokra a Fargo vagy a DeSoto márkákkal látták el.

A Chrysler Europe 1977-ben megszűnt, maradványait a Peugeot vette meg.


Veterán autók

Kapcsolódó hivatkozások