Gyorstalpaló szerkesztőknek

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

A VeteránParkot a MediaWiki motor hajtja. Ez azt jelenti, hogy minden egyes oldal szabadon – regisztráció után, a szerkesztési irányelveket betartva – szerkeszthető. Szerkesztő bárki lehet, akit érdekel a veterán járművek világa és szívesen osztja meg tudását, tapasztalatát az oldal látogatói közönségével.


Tartalomjegyzék

Szerkesztési irányelvek

Mielőtt szerkeszteni kezd, mindenképpen olvassa el a Szerkesztési irányelveket! Ha szeretne saját cikket közölni, de nincs ideje a szerkesztésre, kérjük, küldje el az anyagot az info@veteranpark.hu címre. 1-2 napon belül feltesszük.


Szerkesztési funkciók

Az alábbiakban összefoglaljuk a Szerkesztők számára leghasznosabb információkat. Nagyon fontos, hogy mielőtt egy konkrét lapot szerkeszteni kezdi, vagy újat hozna létre, regisztráljon. Ezen kívül ki lehet próbálni a [Homokozó:Homokozót], ez egy olyan oldal, amiben nem lehet kárt tenni, mivel lényege éppen az, hogy a tanulás érdekében gyakoroljon rajta.


Jogosultságok

Ahhoz, hogy a VeteráParkon új oldalt hozzon létre, vagy egy már meglévő tartalmat módosítson, elsőként [Speciális:Belépés:regisztrálnnia] kell. Ezt követően - a Védett lapok kivételével - bármely lapot módosíthatja, bővítheti.

Amennyiben sok hasznos információval bővíti a lapot, extra jogosultságot kap és adminisztrátor lehet az oldalon, ez számos előnnyel és egyúttal komoly felelősséggel is jár.


A VeteránPark szerkesztői felülete, működése

Új oldal létrehozásakor, vagy egy már meglévő Veteránpark lap módosításakor a VeteránPark saját szerkesztője segít az alapvető formázási funkciók használatában. A formázni kívánt szöveget kijelölve és a megfelelő szerkesztő ikonra kattinva így könnyedén tud címsort készíteni, vagy akár belső hivatkozásokat létrehozni. Elérhető az új Szerkesztőt felület, így számos funkció - például címsori kiemelések, felsorolások készítése, elrendezések igazítása - közvetlenül a Szerkesztőből lesz egy kattintással elérhető. Nem kell hozzá ismerni a VeteránPark által használt MediaWiki speciális formázási kódjait!


Új VeteránPark oldal létrehozása

Új lap legegyszerűbben úgy hozható létre, ha rákeres az adott szóra, vagy szóösszetételre a keresőben. Ekkor kattintson az „új oldal létrehozása” linkre, s máris az adott oldal szerkesztői felületén találja magát. Amikor új lapot hoz létre, törekedjen arra, hogy a lap címeként a lehető legegyszerűbb, ugyanakkor leginformatívabb szót, vagy szóösszetételt használja. Például egy új járműmárka felvitele esetén a márka nevét, névelő nélkül.

A tartalmi rész fölött látható ikonok segítségével formázhatja a tartalmat. Amennyiben nem tud valamit megoldani, mert nem talál hozzá kapcsolódó ikont, akkor nézze meg egy másik Veteránpark oldal forrását, amiben látni fogja, hogy például a felsorolások hogyan oldhatók meg. Ha nem akar a formázással bajlódni, egyszerűen másolja be a cikket, ezt követően valamelyik szerkesztőnk majd megformázza.

A lapokat minden érdemes kategórizálni, ennek kapcsán kérjük, kövesse a jelenlegi szerkeszetet. Ha például egy új veterán márkát visz fel, akkor használja a lap végén a kategória opciót a Márka és a kapcsolódó ország meghatározására.


Egy tipikus márkalap felépítése a következőképpen néz ki (a MÁRKA helyére a konkrét típust kell beírni):

 • 1. Sablon:Márka megfelelően kitöltve
 • 2. Veterán márkatörténet
 • 3. Veterán MÁRKANÉV autók felsorolása (típus + évszám, a típus belső linkkel elhelyezve)
 • 3. Veterán MÁRKANÉV motor (lásd. az előzőt)
 • 4. Egyéb veterán MÁRKANÉV jármű (lásd. az előzőt)
 • 5. Kapcsolód veterán MÁRKANÉV hivatkozások
 • 6. Kategória besorolás

Mintaként nézze meg a BMW márkaoldalt.


Egy jellemző konkrét veterán típus felépítése a következőképpen néz ki:

(A TÍPUS helyére a konkrét típust kell beírni.)


 • 1. Sablon:Autó megfelően kitöltve
 • 2. Veterán TÍPUS típusleírás
 • 3. Veterán TÍPUS tapasztalatok, típushibák
 • 4. TÍPUS dokumentumok
 • 5. TÍPUS referenciák, hivatkozások

Mintaként nézze meg a BMW 600-as típusának oldalát.

A kategóriák szerepe

Az egyes oldalak kategórizálása azért fontos, mert az új tartalmak így autoamtikusa bekerülnek a megfelelő menüpontok alá. Az autómárka leírások például az Autómárka kategóriába, az autófejlesztésben meghatározó személyek pedig az Emberek kategóriába. Egy oldal természetesen több kategóriába is sorolható, a BMW márkaoldal így tagja az Autómárka és Motormárka kategóriáknak is.

A kategóriák besorolása egyszerű, az adott oldal alján kell megadni a megfelelő kategóriát az erre szolgáló opcióval.

Ez az oldal például a Szerkesztőknek kategória tagja, melynek konkrét definícióját az oldal forrásának alján találja.

Videók beillesztése az oldalba

A VeteránPark bármely oldalába YouTube videókat lehet illeszteni. Kérek minden szerkesztőt, hogy lehetőség szerint valóban a témához kapcsolódó videókat helyezzen el az oldalon.

A beillesztés viszonylag egyszerű, a következő paramétert kell beírni az oldal megfelelő részébe: <youtube>VideoID</youtube> A VideoID tulajdonképpen a beillesztendő YouTube videó egyedi azonosítója, ami az adott videó webcímében található a "v=" rész után.

Egy példa a YouTube videó beillesztésére a Danuvia 125 oldalán található!

Új VeteránPark kategóriák létrehozása

Természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy a jelenlegi struktúrát bővítsük (terveink közt szerepel például a műhely rovat elindítása, melyben általános útmutatók lesznek olvashatók az oldtimer járművek felújításáról, karbantartásáról). Amennyiben szeretne új tartalmi elemeket javasolni, kérjük vegye fel e-mailben velünk a kapcsolatot az info@veteranpark.hu címen.


Meglévő Veteránpark oldal módosítása

Meglévő oldal módosításához kattintson az oldal tetején látható Szerkesztés menüpontra. Ekkor speciális bővítményekkel együtt megjelenik az oldal tartalma. Használja a fent látható szerkesztői ikonokat. Változtatásait az Előnézet megtekintése gombra kattintva tudja megtekinteni. Amennyiben az oldal jól jelenik meg és figyelembe vette a Szerkesztési irányelveket, akkor Lap mentése gombra kattintva tudja elmenteni a módosított oldalt.

Vannak olyan lapok, melyeket csak adminisztrátorok szerkeszthetnek, ezek az ún. Védett lapok.

Amennyiben egy lap módosítása során egy másik szerkesztő "visszamódosítja" az Ön által megváltoztatott részt, akkor kérjük, hogy a Vitalapon egyeztessenek arról, hogy ki milyen forrást használt, döntsék el együtt, hogy kinek lehet igaza.

Egy konkrét oldalon eddig végrahjatott módosításokat a Laptörténet fülre kattinva tudja megtekinteni.

Ha szeretne értesülni egy lap változásáról, akkor az adott lapra vonatkozóan kapcsolja be a Lap figyelése funkciót.


Sablonok használata

A márkákhoz, konkrét autó, motor és egyéb járműtípusokhoz kapcsolódóan ún. sablonokat hoztunk létre, ezek az adott oldal tartalmának legfontosabb információit közlik. A sablonok használata rendkívül egyszerű, csak a megfelelő Sablon (lásd. alább) leírását kell bemásolni az adott oldalra, majd kitölteni a sablonban szereplő mezőket. Ezek közül vannak olyanok, melyek használata kötelező (pl.: A Márka sablon esetében a márkanév), s vannak olyanok, melyek kitöltése nem szükséges (pl.: kép, amennyiben nem áll rendelkezésre).

 • A veterán márkák leírásához kapcsolódó sablon itt található: Sablon:Márka
 • A veterán autótípusokhoz kapcsolódó sablon itt található: Sablon:Autó
 • A veterán motortípusokhoz kapcsolódó sablon itt található: Sablon:Motor
 • A veterán járműtörténethez kapcsolódó hírességek sablonja itt található: Sablon:Emberek
 • A veterán klubokhoz kapcsolódó sablon itt található: Sablon:Klub


Vitalap, Laptörténet

A Vitalap szerepe

Előfordul, hogy egy lap tartalmában szereplő információ helyességét két vagy több szerkesztő másképp ítéli meg. Annak érdekében, hogy a vita eredményeként az adott információt hordozó lap ne változzon a szerkesztők "csataterévé", a nézeteltérések az adott laphoz kapcsolódó Vitalapon megbeszélhetők. A Vitalap így egy különleges fórumnak tekinthető, ahol egy konkrét oldalhoz kapcsolódóan bármi megvitathatók, így a lap bővítésekor a közös megegyezés eredményeként születő - s remélhetőleg akkurátus - információ kerülhet fel a tartalmi oldalra.

A Laptörténet szerepe

Egy adott oldalhoz kapcsolódóan minden módosítást elmentésre kerül, így a lap tetszőleges változata megtekinthető. A Laptörténet fül segítségével így nyomon követheti egy adott lap összes változtatását. Amennyiben egy lapot figyelni szeretne, használja a Lapfigyelés funkciót, mely abban segít, hogy minden változásról értesítőt kapjon.


Üzenetküldés más szerkesztőknek

A VeteránParkon belül lehetőség van üzenetet hagyni más szerkesztőknek, ha az adott oldal vitalapján nem sikerül egymásra találni.

Ehhez nem kell más tennie, mint megnyitniaa következő oldalt:

http://veteranpark.hu/oldtimer/Szerkesztővita:SZERKESZTŐ-NEVE

A SZERKESZTŐ-NEVE részhez természetesen annak a szerkesztőnek a nevét kell beírnia, akinek szeretne üzenetet hagyni. A címzett az üzenethagyásról következő belépésekor értesül, s ő is hasonló módon, az Ön Szerkesztővita lapján tud válaszolni.