Oldsmobile

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Oldsmobile
Oldsmobile logo.jpg
Oldmobile logó 1901-ből.
Alapítva1897. augusztus 21.
AlapítóRansom E. Olds
Megszűnt2004. április 9.
SzékhelyAmerikai Egyesült Államok
A(z) Oldsmobile weboldala


Veterán Oldsmobile márkatörténet

Szerencsésen keveredett a mérnöki és az üzleti véna a szerelőműhelyt működtető Olds család legifjabb tagjában. Ransom E. Olds a családi cégből apját kivásárolva 1897-ben hozta létre az Olds Gasoline Engine Works nevű céget, majd 1897-ben bemutatta első benzinüzemű autóját. A bonyolult felépítésű - és ennek következményeként drága - autó nem volt túl népszerű, ám az 1901-ben bemutatott Oldsmobile Curved Dash egyszerűségével, hosszú távú sportversenyeken is bizonyított megbízhatóságával és kedvező árával rendkívül népszerűvé tette a márkát. Ez volt amúgy az első tömeggyártásban, futószalagon készülő autó - ezt gyakran tévesen Henry Ford nevéhez fűzik.

Olds 1905-ben otthagyta a céget, hogy megalapítsa a Reo nevű márkát, de ekkora már a cég gyakorlatilag megállíthatatlan volt, a sikeres vállalkozásban a General Motors is tulajdonrészt szerzett 1908-ban. Az Oldsmobile rendkívül sokat költött technológiai fejlesztésre ennek eredményeként a 40-es és 50-es években újszerű technikai megoldásairól vált még ismertebbé. 1958-ban mutatta be légrugós modelljét, 1966-ban pedig az Oldsmobile Toronado sportkupét, melyben a V8-as motor az első kerekeket hajtotta.

Az olajválság azonban – a nagy lökettérfogatú motorokat alkalmazó amerikai autógyártókhoz hasonlóan - már az Oldsmobile-t sem kímélte, így kompakt autókkal rukkolt elő. A 80-as évekre az Oldsmobile-ok már egyre inkább a General Motors által forgalmazott egyéb márkákra hasonlítottak, az Oldsmobile-ok egyedi arculata fokozatosan eltűnt, a márkát 2004-ben „fejezte le” a General Motors.


Veterán Oldsmobile autók


Kapcsolódó Oldsmobile hivatkozások