Mathis

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Mathis
Alapítva1905
AlapítóÉmile Mathis
Megszűnt1954
SzékhelyStrassbourg, Franciaország


Veterán márkatörténet

A strassburgi születési Émile Mathis autókereskedőként számos modellt forgalmazott az első világháború előtt Németországhoz, majd annak befejezése után Franciaországhoz csatolt városban. A Matis a Stowerel együttműködésben készített autókat (ez volt a Stower-Matis), illetve az ifjú Ettore Bugatti is tervezett a Matis számára a korabeli Mercedesekhez kísértetiesen hasonlító modelleket.

A cég első saját autója az 1910-ben megjelenő Matis 8/20PS volt, ám az igazi sikert a második és harmadik saját „gyerek” a Matis Babylette és a Matis Baby hozta el. A cég gyorsan növelte modellkínálatát, s a kezdetben inkább könnyű és kisebb méretű négykerekűket gyártó Matis hamarosan a luxusautók piacán is bekopogott egy korszerű felépítésű autóval.

Mindezek ellenére a cégnek nem ment túl jó, így Fordokat kezdett gyártani. A II. világháború után a Émile Mathis megpróbálta feléleszteni a márkát, ám pénzt csak a kisebb repülőgépekbe szánt motorok, illetve a Renault-val kötött alkatrészbeszállítói szerződés hozott. A Mathist 1954-ben felvásárolta a Citroën, a cég alapítója két évvel később elhunyt.


Veterán Mathis autók


Kapcsolódó hivatkozások

[[Kategória:]]