Renault

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Renault
Renault logo 1960-1972.jpg
Renault logó 1960 és 1972 között.
Alapítva1899. február 25.
AlapítóLouis Renault, Marcel Renault, Fernand Renault
SzékhelyFranciaország
A(z) Renault weboldala


Veterán Renault márkatörténet

Louis Renault a De Dion-erőforrás felhasználásával készített saját igényeinek megfelelő autót. Az egyedi építésű jármű olyannyira elnyerte a baráti kör tetszését, hogy konkrét megrendelések érkeztek, így megalakult a Renault márka. A cég – melyhez további két Renault testvér csatlakozott - rendkívül gyors növekedésnek indult, 1918-ra már 20 ezren dolgoztak a Renaultnál, mely az autókon kívül buszokat, teherautókat, sőt repülőgépmotorokat is gyártott.

A II. világháború idején a gyár haditermelésre állt át, a megszállás idején a nácik tankokat akartak készíttetni a gyárban, ezt azonban Louis Renault visszautasította, ugyanakkor teherautókat készített a németek számára. 1944-ben, Párizs felszabadításakor Louis Renault a németekkel történő együttműködés miatt elfogták és börtönbe csukták, perét már nem élte meg, pár hónappal később meghalt.

A Renault ezt követően államosították, majd 1947-ben bemutatták az első háború utáni modellt, a Renault 4CV-t, mely másfél évtized alatt 1 millió példányban kelt el. A Renault legsikeresebb modelljének megjelenésére azonban 1972-ig kellett várni, ez volt a kis Renault 5, mely számos motorváltozatban – többek közt 160 lóerőt produkáló turbófeltöltés erőforrással – volt kapható.Veterán Renault autók


Kapcsolódó Renault hivatkozások