Jeep

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Jeep
Jeep logo.png
Alapítva1941
SzékhelyAuburn Hills, Michigan, Amerikai Egyesült Államok
A(z) Jeep weboldala


Tartalomjegyzék

Veterán márkatörténet

Habár az első Jeep már a második világháború idején szolgálatot teljesített, a jelenleg Chrysler tulajdonában lévő márkát évekig csak katonai célokra használták. A Jeep több tulajdonosváltáson esett át, a Willys 1953-ban adta el a márkát a Kaiser Motors-nak, mely 1963-ban Kaiser-Jeep-re változtatta a nevét. 1970-ben már az American Motors Corporation (AMC) tulajdonában volt a Jeep, 1979-ben a Renault befektetett az AMC-be, ám a céget végül a Chrysler vásárolta fel 1987-ben.

A Jeep név eredete ma is találgatás tárgya, sokan úgy gondolják, hogy a Government Purposes (Kormányzati célok) rövidítéséből (GP- Dzsí-Pí) ered.

A Jeep megjelenése tulajdonképpen új kategóriát teremtett a lakosságnak szánt autók piacán, állandó négy-kerékhajtása segítségével ugyanis bárhová eljutott. Használták így nehéz terepen, de hobbi célból is.

A típusjelben az "M" katonai (Military), a "CJ" civil Jeep, (Civilian Jeep) változatot jelzi. Ezek mind négykerékhajtásúak voltak. Kis számban gyártottak hátsókerék hajtással jobbkormányos kivitelben "DJ" (Dispatcher Jeep) azaz szállító változatban is az USA posta részére.


Veterán Jeep autók

KATONAI

POLGÁRI


Kapcsolódó hivatkozások