Jaguar

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Jaguar
Jaguar logo.png
Alapítva1945 (1935)
AlapítóSir William Lyons, William Walmsley
SzékhelyCoventry, Anglia
A(z) Jaguar weboldala


Tartalomjegyzék

Veterán márkatörténet

Habár a Jaguar hivatalosan 1945-ben alakult, az első Jaguar név alatt futó autó már 1935-ben bemutatkozott. Sir William Lyons és William Walmsley 1922-ben hozta létre a Swallow Sidecar nevű céget, hogy az akkor piacon kapható modelleket új ruhába öltöztesse. A vállalkozás rendkívül sikeres volt, hiszen alapvetően megbízható autókra adtak divatos „ruhát”, mindezt viszonylag alacsony költség mellett. A cég később SS Carsra váltotta a nevét, majd a II. világháború után - hogy elkerülje a német katonai szervezettel való névazonosság negatív asszociációkat - immár Jaguar Cars név alatt indult be újra a gyártás. A cég értékesítette „átfazonírozó” részlegét, majd saját motor fejlesztésébe fogott, mely az 1948-ben bemutatkozó Jaguar XK-120-ban jelent meg. A modell nem pusztán kinézetével és 200 km/h-hoz közeli végsebességével, hanem az ehhez társuló rendkívül kedvező árával valódi szenzációt okozott.

A Jaguar gyárában 1957-ben tűz ütött ki, ám a termelés alig két hónappal később újraindult. A cég 1960-ban felvásárolta a Daimlert, 1961-ben pedig bemutatta az azóta legendává vált Jaguar E-type-ot, mely a Jaguar XK-120-asnál már bevált receptet alkalmazta: gyönyörű és rendkívül gyors autó megfizethető áron.

A cég a 60-as években több összeolvadáson is átesett, a 70-es években – ekkor a márkát a British Leyland birtokolta - pedig jelentős minőségromlás volt tapasztalható a Jaguar modelleknél. Az alapító Sir Williams Lyons 1985-ben hunyt el, négy évvel később a Ford vásárolta meg a márkát.


Veterán Jaguar autók

A Swallow Sidecars / SS Cars név alatt 1945-ig megjelent oldtimer modellek

Jaguar márkanév alatt 1945-től megjelent oldtimer Jaguár modellek


Kapcsolódó hivatkozások