Talbot

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Talbot
Talbot logo.png
Alapítva1903
AlapítóCharles Chetwynd-Talbot
Megszűnt1986
SzékhelyFranciaország
KulcsemberekAlexandre Darracq


Veterán Talbot márkatörténet

Eredetileg a francia Clément-Bayard angilai forgalmazójaként jött létre a Talbot, ám a sikeres eladások meghozták az étvágyat a saját autó gyártásához. Az egyik legszövevényesebb tulajdonviszonyokat magáénak tudható márka első teljesen saját fejlesztése 1906-ban jelent meg, az I. világháború alatt pedig mentőautókat gyártott. Ez követően rendszeressé váltak a cégbírósági séták. 1920-ban jött létre az STD Motors, mely a Talbot mellett a Sunbeam és Darracq márkákat birtokolta. Ettől az időszaktól kezdve a Darracq autóit Franciaországban Talbot néven, míg Angliában Talbot-Darracq néven hozták forgalomba, valódi Talbot modell is megjelent a Type-sorozatban.

1935-ben az STD csődbe ment, a Talbot (és Sunbeam) márkát az akkoriban nagy étvágyú Rootes Group vásárolta fel. A Talbot-ok innentől kezdve ismét csak márkaként használták a Hillman-ok forgalmazására. Mindenközben a Talbot francia képviselete is saját autók fejlesztésébe kezdett, a márka végül 1959-ben tűnt el teljesen.

Újraéledésekor már 1979-et írtunk, a Rootes Group-ot felvásárló Chrysler a 70-es években adott túl nem használt érdekeltségein, így a Talbot a francia PSA-hoz került. A cég 1979-től ismét használni kezdte a Talbot nevet, majd 1976-ban – piaci sikerek elmaradása okán – felhagyott vele.


Veterán Talbot autók

Kapcsolódó Talbot hivatkozások