Studebaker

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Studebaker
Studebaker logo.gif
Alapítva1904 (1852)
AlapítóStudebaker testvérek
Megszűnt1967
SzékhelySouth Bend, Indiana, Amerikai Egyesült Államok


Veterán Studebaker márkatörténet

A Studebaker testvérek által alapított cég már az 1850-es években kocsiszekrények és hintók építésével foglalkozott. A cég 1904-től készített az E-M-F-től licencelt autókat, 1912-től pedig már teljesen saját tervezésű gépjárműveket állított elő.

A Studebaker rendkívül gyorsan fejlődött, a 20- évek végére már az amerikai piacon a harmadik helyet foglalta el, ám a gazdasági válság hatására olyan mértékben csökkent az autók iránti kereslet, hogy a cég több millió dolláros tartozást halmozott fel.

A céget a Pierce-Arrow vásárolta fel és tette ismét növekedési pályára egy jelentős tőkeinjekció révén. A Studebaker az 50-es években számos sikermodellt mutatott be. Ekkor azonban már a nagyobb autógyárak uralták a piacot, akik a méretgazdaságosságot kihasználva jelentősen csökkentették áraikat. A Studebaker megpróbálta felvenni a kesztyűt, egyesült a Packard-al, s úgy tűnt az együttműködés sikeres lesz. Az új felállásban a Studebaker azokra a piacokra koncentrált, ahol kevés vásárló extrém igényeit elégítette ki, ide sorolható például a Studebaker Avanti kupé, mely megnyerő formájával a sportosabb autók iránt lelkes vásárlói réteget próbálta magához csábítani. A cég raktárában azonban egyre csak gyűltek az autók, így a tulajdonos 1967-ben a gyár bezárása mellett döntött.


Veterán Studebaker autók

I. világháború előtti oldtimer Studebaker modellek


I. és II. világháború közötti oldtimer Studebaker modellek

II. világháború utáni oldtimer Studebaker modellek

Kapcsolódó Studebaker hivatkozások