Spyker

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Spyker
Alapítva1900 (1880)
AlapítóSpijker Jacobus és Spijker Hendrik-Jan
Megszűnt1920
SzékhelyHollandia


Veterán Spyker márkatörténet

A Spijker testvérek – Jacobus és Hendrik-Jan - által létrehozott, s nevüket „piacképes” formában hordozó Spyker az első és a 20-as évekig egyetlen autógyár volt Hollandiában. A cég Spijker néven már az 1880-as években létrejött és, majd a kezdetben kocsi karosszériákat gyártó vállalkozás 1903-ban Spyker-re változtatta nevét. A cég már 1900-ban bemutatta első autómodelljét, majd 1903-ban piacra dobta a már nagyobb példányszámban is eladott négyhengeres, Spyker néven futó autóját.

A cég versenyre is készített „tuningolt” modelleket, például az 1907-es Peking-Párizs futamra, melyen sikeresen végigment.

1907-ben Hendrik-Jan Spijker meghalt, 1908-ban a cég csődközeli állapotba került. A Spyker az I. világháború alatt repülőgépeket gyártott, majd a háború befejeztével ismét beindult az autógyártás.

1922-ben a csődtől a modell angliai viszonteladója mentette meg, ám a pénz csak 5 évre volt elegendő, a Spyker eladásait nem sikerült felfuttatni. A cég fennállása alatt becsléseink szerint összesen 2000 autó készült.


Érdekességek

A Spyker – pontosabban akkor még Spijker – készítette az „Arany hintót”, melyet a holland királyi család ünnepi alkalmakon a mai napig használ.

A Spyker – igaz, akkor a cég már rég nem létezett – szerepet kapott a Genevieve című filmben, melyben két veteránautóval versenyző csapat küzdelme látható, az egyik egy 1904-es Darracq, a másik egy szintén 1904-es Spyker 14/18 modell.

Veterán Spyker autók


Kapcsolódó Spyker hivatkozások