Rauch and Lang

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Rauch and Lang
Alapítva1905
AlapítóJacob J. Rauch és Charles E.J. Lang
Megszűnt1928
SzékhelyClevelend, Ohio, Amerikai Egyesült Államok


Rauch and Lang márkatörténet

A Rauch and Lang egy amerikai karosszériagyártó volt, a cég 1905-től kezdte el saját, elektromos hajtású autóinak gyártását.

Jacob J. Rauch 1953-ban alapított kovácsműhelyt az Ohio állambeli Clevelendben. A cég Rauch fiával megerősödve szépen bővült, újabb műhely nyílt, majd 1860-tól már kocsiszekrények és szekerek is készültek az üzemben. Jacob J. Rauch 1963-ban gyilkosság áldozata lett, az üzemet, fia, Charles vitte tovább. A cég másik névadója, Charles E.J. Lang 1878-ban könyvelőként került a céghez, pár évvel később pedig létrejött a Rauch and Lang Carriage Company. A cég 1903-tól árulta a Buffalo Electric elektromos autóit, két évvel később pedig már elkészültek az első saját elektromos Rauch and Lang modellek. A cég az elektromos autó alkatrészeinek jelentős részét a Hertner Electrictől szerezte be, melyet 1907-ben be is kebelezett. A Rauch and Lang szépen bővült, 1908-ban már 500 autó készült az üzemben, mely nem volt elegendő a kereslet kiszolgálásra, így bővítették a kapacitást.

Öröm az irányítás, öröm a belső térre nézni, öröm a karosszériára pillantásokat vetni, öröm tudni, hogy az autója egy Rauch & Lang vagy Baker Electric. – írja az „örömteli” hirdetés.

A céget 1911-ben citálta bíróságra a konkurens Baker Electric Vehicle a futómére vonatkozó szabadalom megsértése és jogtalan felhasználása okán. A két cég végül 1915-ben egyesült, így alakult meg a Baker, Rauch & Lang. Az egyesülést a piac igényeinek változása inkább sürgette, leáldozóban volt ugyanis az elektromos hajtás. Az elektromos motor ugyan halkabb volt, ám az elektromos enegria tárolása nagyon kezdetleges volt, így az autók hatátávja is rendkívül kicsi lett.

A cég végül visszatért a gyökerekhez, 1929-ben megtervezték a Ford A modell karosszériáját.

Rauch and Lang, illetve Baker, Rauch and Lang modellek

  • Rauch and Lang TC Brougham (1912)
  • Rauch and Lang B4 (1914)
  • Rauch and Lang JX6 Double Control (1916)


Rauch and Lang hivatkozások