Morris

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Morris (Morris Motor Company)
Morris logo.jpg
Alapítva1910
AlapítóWilliam Morris
Megszűnt1984 (1952)
SzékhelyOxford, Anglia


Veterán Morris márkatörténet

A Morris Motor Companyt alapító William Morris olyan volt Angila számára, mint Henry Ford az Amerikai Egyesült Államok számára. Mindketten a rendkívül szűk modellkínálat „hívei” voltak, ezt azonban a tömegtermelésnek köszönhetően rendkívül olcsó árral társították. A cég első autója a Morris Oxford volt, de bumfordi kőralakú radiátora kapcsán a vásárlók „bikaorrként” emlegették.

A Morris az I. világháború után egyre nagyobb darabszámban gyártotta modelljeit, a mennyiségi gyártáson gyarapodó hasznot – Henry Fordhoz hasonlóan - azonban „visszaadta” a vásárlóknak, így még több megrendelés érkezett. A még több profit lehetővé tette a Morris számára, hogy szépen sorban felvásárolja fő beszállítóit.

A cég 1929-ben mutatja be a Morris Minor kisautót, mely korának legolcsóbb brit autója, így a kereslet óriási. Közben a Morris betömködi a modellpalettában található „lyukakat”, melyek új piacok meghódítását teszik lehetővé. A II. világháború után a cég a korábbi modelleket kezdi újragyártani, majd 1948-ban bemutatja a teljesen újragondolt Morris Minort. A cég 1952-ben egyesül az Austin-al, létrejön a British Motor Corporation – az eladások az egekbe szöktek. 1959-ben jelent meg az első Mini, mely mindkét elődcég márkajelzésével – Austin Seven, vagy Morris Mini-Minor – kapható volt. Közben a cég – a British Leylandba történő beolvadás eredményeként - újabb márkatársakat kapott. 1971-ben jelent meg a Morris Marina, melynek nincs Austin-ikerterstvére, a modellt 1984-ig gyártották. Egyben ez a Morris utolsó modellje is, ekkora márkának már nem marad hely a szélesedő kínálatban.


Veterán Morris autók


Kapcsolódó Morris hivatkozások