Minerva

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Minerva
Minerva logo.gif
Alapítva1902 (1883)
AlapítóSylvain de Jong
Megszűnt1956
SzékhelyBelgium


Tartalomjegyzék

Veterán Minerva márkatörténet

Belgium nem éppen az autóiparáról híres, ám volt egy időszak, s volt egy márka, melynek modelljei még az uralkodó családok körében is népszerűek voltak. A Minerva alapítója, a holland származású Sylvain de Jong 1883-tól gyártott kerékpárokat, majd a XIX. század végén már motorkerékpárokat is (erőforrásaiból még a Triumph is rendelt). A motorbiznisz olyannyira sikeres volt, hogy a Minervat az 1910-es években a világ egyik legismertebb motorkerékpár gyártójaként jegyezték.

A cég 1902-ben kezdte meg a négykerekűek gyártását, s az I. világháború után már az Amerikai Egyesült Államokba is importált modelleket, ám a 20-as évek második felében egyre rosszabbul ment az üzlet. A cég egyesült a szintén belga Imperaval, ám akkor meg a II. világháború szólt közbe. 1945 után a Minerva Land Rovereket készített a belga hadsereg számára, egészen 1956-ig, ekkor a licencelt modellgyártást is megszűnt.


Érdekességek

A Minerva rendkívül csöndes és kényelmes autó nagy népszerűségnek örvendtek a felső tízezer körében, a fáma szerint Henry Fordnak is volt Minervája, de a belga, svéd és norvég királyi család is birtokolt egy-egy példányt.

Veterán Minerva autók

Veterán Minerva motorok

Kapcsolódó Minerva hivatkozások