Karl Benz

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Karl Benz
Született1844. november 25.
Elhunyt1929. április 4.
Kapcsolódó márkaMercedes BenzEredeti nevén Karl Friedrich Michael Vaillant fiatalon elhunyt édesapja (Johann George Benz) emlékének tisztelegve változtatta meg nevét Karl Friedrich Benzre.

Az autógyártás úttörőjének is nevezett feltaláló, hivatásához hűen számos gépjárművel kapcsolatos szabadalmat jegyzett élete során, és tovább tökéletesítette a villanygyújtást.

Tanulmányai befejezése után számos vállalatnál dolgozott művezetőként, tervezőként, mire 1871-ben közös üzletbe kezdett August Ritter mérnökkel. Viszonyuk azonban annyira feszült volt, hogy egy év után Benz rávette partnerét, hogy adja el részét ifjonti feleségének Bertha Ringernek.

1883. október 1-jén Max Kaspar Roséval és Friedrich Wilhelm Esslingerrel közösen megalapított a Benz & Cie Rheinische Gasmotorenfabrikot. Ez a partnerség már gyümölcsözőbbnek bizonyult, hisz a mérnök 1885-ben megépítette első kétütemű gázmotorját, majd 1886-ban bemutatta már egy lóerős, négyütemű motorral hajtott, háromkerekű járművét.

A vállalat gazdasági mutatói azonban 1923-ban romlani kezdtek, ezért tárgyalásokba kezdett a Daimler Motorengesellschafttal, és ennek eredményeként a két vállalat 1926-os egyesülésével létrejött a Daimler–Benz AG, mely forgalomba hozta az első Mercedes Benz névre keresztelt autót. A napjainkra világszerte elhíresült márkanév a DMG legismertebb Mercedes-35hp modelljének és Benz nevének összetételéből jött létre.

Kapcsolódó hivatkozások