Cadillac Series 62 Eldorado

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Cadillac Series 62 Eldorado
Cadillac-Series-62-Eldorado-elolrol.jpg
Egy 1955-ös Series 62 Eldorado kabriolet az Álomautó Múzeumban.
Gyártási adatok
GyártóCadillac
Gyártás helyeWarren, Michigan, Amerikai Egyesült Államok
Gyártás éve1953-1959
ModellvariánsokCoupé, Cabriolett
A(z) modell műszaki adatai
Teljesítmény
Motor5,4 literes
Teljesítmény230-270 LE
Max. sebesség188 km/hCadillac Series 62 Eldorado típustörténet

Az Eldorado név először 1953-ban tűnt fel a Cadillacnél egy korlátozott példányszámú kabrioleten. A frissen elnökké választott Dwight D. Eisenhower, a legendák arannyal teli városáról elnevezett nyitott autóban parádézott beiktatási ünnepségén, amely óriási reklámot jelentett a Cadillacnak. E típuson jelent meg először a körbefutó szélvédő, a korszak amerikai autóinak egyik jellegzetessége.


1955-re az eredeti Eldorado teljesen átalakult. A repülőgép-ihletésű hátsó szárnyak, amelyek először a '40-es évek végén, mint apró díszítések tűntek fel, immár jóval hangsúlyosabb és nagyobb méretben az egyik legfőbb ismertetőjeggyé léptek elő. A kerékjáratokat megnagyobbították, hogy a kifejezetten az Eldoradohoz kifejlesztett küllős kerekek még látványosabbak legyenek. A műszerfalon egy réztáblába vésték a tulajdonos nevét.

Az 5,4 literes felülszelepelt motor sűrítési arányát 1955-ben 8,25-ről 9,10-re növelték, amelynek következtében a V8-as teljesítménye 250 lóerőre növekedett. Aki néhány extra dollárért két négytorkú porlasztót is vásárolt, már 270 lóerővel gazdálkodhatott - s ezzel az Eldorado korának egyik legizmosabb amerikai autójává lépett elő. A kabriolet 188 km/h végsebessége sportkocsikat is megszégyenített. Az 5814 dolláros vételárból két, egyszerűbb General Motors terméket is meg lehetett volna vásárolni. Ennek ellenére 1955-ben 3950 Eldorado kabriolet készült - sem azelőtt, sem azután nem gyártottak ennyi nyitott Eldorado-t egy év leforgása alatt.


Kapcsolódó veterán Cadillac Series 62 Eldorado hivatkozások