Alfa Romeo

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Alfa Romeo
Alfa Romeo logo.jpg
Alapítva1910
SzékhelyTurin, Olaszország
KulcsemberekNicole Romeo
A(z) Alfa Romeo weboldala


Tartalomjegyzék

Veterán márkatörténet

Az Alfa Romeo elődje – a Società Anonima Italiana Darracq (SAID) – 1906-ban jött létre. A francia Darracq által alapított társaság Olaszországban állított elő Darracq autókat, a vállalkozás azonban nem volt túl sikeres, így az olasz befektetők 1910-ben létrehozták az A.L.F.A.-t (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili).

1915-ben csatlakozott a céghez Nicole Romeo, az autóversenyek megszállottja. Az ő irányítása alatt lett az Alfa Romeo több futam győztese. A 30-as években a gyárat államosították, Mussolini a versenysikereken keresztül kívánt volna presztízst teremteni az olasz nemzetnek.

A II. világháború során a gyárat gyakorlatilag földi rombolták. A háború utáni években a vásárlóknak nem versenyautókra, hanem gazdaságos és praktikus kisautókra, motorokra volt szüksége, így az Alfa Romeo luxuskínálatának gyártását nem indította újra. Az újraéledő versenysportba azonban visszatért a cég, Juan Manuel Fangio révén két világbajnoki címet is szereztek. Az Alfák lenyűgöző formavilágának megteremtésében számos híres tervező – többek közt Bertone, Giorgetto Giugiaro (Italdesign), Pininfarina, Zagato – működött közre.

A cég az 1970-es években rendkívül nehéz helyzetbe került, a csődtől végül 1986-ban a FIAT mentette meg.

Veterán Alfa Romeo modellek

1089 alfa romeo logo.gif

I. világháború előtti oldtimer Alfa Romeo modellek

I. és II. világháború közötti oldtimer Alfa Romeo modellek

II. világháború utáni oldtimer Alfa Romeo modellek

Kapcsolódó hivatkozások