Jensen

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

VeteranBanner2012b.jpg

Jensen (Jensen Motors)
Jensen-logo.png
Jensen Motors Ltd.
Alapítva1934
AlapítóAllan Jensen, Richard Jensen
Megszűnt1976
SzékhelyWest Bromwich, Anglia
KulcsemberekRichard and Alan Jensen, alapítók

Tartalomjegyzék

Veterán márkatörténet

Piacon kapható modellek újraöltöztetésével szerzett tapasztalatot Allan Jensen és fivére Richard Jensen. Egy kis karosszériakészítő műhely, a W.J. Smith alkalmazottjaiként tették sikeressé a céget, melyet 1934-ben felvásároltak és Jensen Motors névre kereszteltek. A cég híres vevői közé tartozott többek között Clarck Galble, aki elsőként vásárolta meg a Jensen S-Type exkluzív kabriolet modelljét.

Jensen-3.5-litre-s-type-12.jpg

A cég a világháború után mutatta be a Jensen PW modellt, de ezzel párhuzamosan továbbra is készített karosszériát többek közt az Austin, a Sunbeam és a Volvo számára (a gyönyörű vonalvezetésű Volvo P1800at például a Jensen testvérek készítették).

A Jensent 1959-ben a Norcros Group vásárolta fel, az alapítók 1966-ban kiváltak a cégből.

A Jensen Chrysler erőforráson alapuló modellje, a Jensen C-V8, 1965-ben az első olyan autó volt a piacon, melyet négykerékhajtással és tárcsafékkel kínáltak. 1970-ben az amerikai autókereskedő Kjell Qvale szerzett többségi tulajdont a cégben. Az olajválság közeledtével a Jensen luxusmodellje, a Jensen Interceptor iránt egyre csökkent a kereslet, s ezzel párhuzamosan a korábban jelentős profitot hozó karosszériatervező- és gyártó üzem megrendelései is erőteljes csökkenésnek indultak, így 1976-ban megszűnt az eladás. Két utódcég jött létre, a az autótervezéssel foglalkozó Jensen Special Products, illetve a Jensen tulajdonosokat alkatrészekkel és szervízszolgáltatásokkal kiszolgáló Jensen Parts & Service Limited.

Veterán Jensen autók

1936-1941 Jensen 3.5 Litre S-type.jpg

Jensen S-Type 3,5L

Jensen dokumentumok, képek

Jensen-collage.jpg Jensen CV-8 & Jensen 541R

Jensen-Inter-collage.jpg

Jensen Interceptor

Jensen-healey-coll.jpg

Jensen Helaey GT

VeteranBanner2012b.jpg

Kapcsolódó hivatkozások

A Wikimédia Commons tartalmaz Jensen témájú médiaállományokat.
VeteranPark-logo-webes.png Backtop.jpg