Morgan

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Morgan (Morgan Motor Company)
Morgan logo.jpg
Alapítva1910
AlapítóHenry Frederick Stanley Morgan
SzékhelyMalvern, Anglia
A(z) Morgan (Morgan Motor Company) weboldala


Veterán Morgan márkatörténet

Korán megmutatkozó kitűnő technikai érzékének köszönhetően papnevelde helyett műszaki pályára küldte a pap édesapa Henry Frederick Stanley Morgant. Az ifjú tehetség egészen pontosan tanoncként helyezkedett el a Great Western vasúttársaságnál. Ez követően Morgan autókereskedés indított, s ezzel párhuzamosan egyedi autókat épített.

Ebben az időszakban születtek meg a Morgan márka jellegzetes jegyei is; a független felfüggesztés, valamint a három kerék. Az édesapa látva fia sikereit, kezdőtőkét biztosított, így 1910-ben megalakult a Morgan Motor Company. Pár évvel később a gyár már 1000 autót készített évente, majd a I. világháború után tovább növekedett, köszönhetően többek közt az első családias modellnek, a négyüléses Family Morgannek. A cég fő vásárlóközönségét a sportos autókat kedvelő férfiak, valamint a szegényebb családok vásárolták.

Az első négykerekű Morgan, a Morgan 4/4 1935-ben jelent meg, s ettől az időszaktól kezdve a háromkerekű modellek folyamatosan kikoptak a kínálatból. Az alapító halála után a céget fia vette át, aki az akkor már klasszikus karosszériát megőrizte, de a Rovertől származó V8-as motort tuningolva frissítette a kétüléses verziókat. Az addig is sikeres Morgan várólistája tovább nőtt.


Veterán Morgan autók


Kapcsolódó Morgan hivatkozások