Mitsubishi

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Mitsubishi
Mitsubishi logo.png
Alapítva1970 (1870)
AlapítóMitsubishi Keiretsu
SzékhelyTokió, Japán
A(z) Mitsubishi weboldala


Veterán Mitsubishi márkatörténet

Hajózási társaságként indult el a Mitsubishi még az 1870-as években, mely a cég tevékenységének folyamatos bővítésével az 1900-as évek elejére már ipari konglomerátummá fejlődött. Az autóiparban elsőként kis kitérőt tett a cég, az 1917-ben bemutatott Mitsubishi A-Modellt mindössze 20 példányban készítették el. Ez volt az első sorozatgyártású japán autó, ám a cég – vélhetően az egyéb, jobban jövedelmező üzletágaknak köszönhetően – 1921-ben beszüntette a gyártást.

A Mitsubishi 1953-tól kezdődően azonban aktív szereplője lett a világ autópiacának, igaz 1959-ig csak licencelt Jeep modelleket készített üzemében. Ekkor jelent meg az első saját fejlesztésű (kis)autó, a Mitsubishi 500.

A cég a 60-as években intenzíven bővítette modellkínálatát. 1974-ben jelent meg a márka egyik húzóneve, a Mitshubishi Galant, majd a cég együttműködési megállapodást kötött a Chryslerrel, így a megbízhatóságukról is kis fogyasztásukról ismert márkák – különösen az olajválság beköszöntével - az USA-ban is egyre népszerűbbek lettek. A Chrysler persze a Mitsubishiket többnyire saját néven hozta forgalomba, így lett a Colt Starion-ból Dodge Conquest, vagy az izmos és innovatív Mitsubishi 3000 GT-ből Dodge Stealth.


Veterán autók


Kapcsolódó hivatkozások