Gottlieb Daimler

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

(Daimler, Gottlieb szócikkből átirányítva)


Gottlieb Daimler
Született1834. március 17.
Elhunyt1900. március 6.
Kapcsolódó márkaMercedes
InnovációBenz Patent MotorwagenGottlieb Daimler életre szóló barátjával Wilhelm Maybachhal együtt feltalálta a gépkocsik hajtására alkalmas gyorsjárású, izzófejes, belső égésű motort, és 1885-ben szabadalmaztatták az első belső égésű motorral hajtott járművet- ez volt a Benz Patent Motorwagen.

Tanulmányai alatt vasárnaponként rajzórákat vett, majd egy fegyverkészítő tanoncának állt, és 1852-ben elkészítette vizsgamunkáját, egy kétcsövű pisztolyt. 18 évesen eldöntötte, hogy gépészmérnökként szeretne dolgozni, ezért szülővárosát elhagyva Franciaországban szerzett gyakorlatot, majd a stuttgarti politechnikumban tanult tovább.

1872-ben Maybachhal együtt a Deutz-AG-Gasmotorenfabrikban, a világ egyik legnagyobb motorgyárában igazgatóként kezdett dolgozni, ahol megismerkedett a négyütemű Otto motor alapelveivel. Az évek során Otto és Daimler többször is konfliktusba keveredett egymással, mire 1882-ben Daimler Maybachhal karöltve elhagyta a Deutz gyárat. 1890-ben saját vállalkozásba kezdtek, és megalapították a DMG-t (Daimler Motoren Gesellschaft).

1892-ben nem sokkal az első autójuk forgalomba helyezése után Daimlernél súlyos szívproblémát állapítottak meg, és 1892 telén idegösszeomlást kapott, ezért orvosa beutalta egy Florenceben lévő szanatóriumként működő hotelbe, ahol megismerkedett a hotel tulajdonosának 22 éves özvegyével, akit 1893 júliusában feleségül vett.

Daimler sajnos már nem érhette meg, hogy az általa alapított vállalat 1901-ben legyártotta az első Mercedes márkanevet viselő modelljét, mert 1900 márciusában 66 évesen életét vesztette. A Gottlieb Daimler által alapított Daimler AG 1926-ban egyesült a Karl Benz vezetésével működő Benz AG-vel, amely Daimler-Benz AG néven máig az egyik legnagyobb német gépkocsiipari vállalat.

Kapcsolódó hivatkozások