Cadillac Fleetwood

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Cadillac Fleetwood
Cadillac-Fleetwood-Series-61 1948 3.jpg
Egy 1948-as Cadillac Fleetwood Series 61 az Álomautó Múzeum gyűjteményéből.
Gyártási adatok
GyártóGeneral Motors
Gyártás éve1947-1996
A(z) modell műszaki adatai
Teljesítmény

Kapcsolódó modellek
CadillacVeterán Cadillac Fleetwood típustörténet

A Fleetwood karosszériaművek 1909-ben kezdte meg működését, s 1925-ben vásárolta fel a General Motors. Két évvel később a Cadillac új csúcsmodelljének a Cadillac Fleetwood nevet adományozta, majd a '40-es évektől kezdve a leggazdagabb felszereltségi szintet jelezték ezzel a megnevezéssel. A típust 1947-től egészen 1996-ig gyártották, 7 generációt élt meg.

Veterán Cadillac Fleetwood Series 61 típustörténet

1948-ban a Cadillac olyan új stíluselemet mutatott be, amely hosszú évekig meghatározta az amerikai autótervezés irányát. Ez a megoldás az amerikaiak optimizmusát és magabiztosságát is mutatta. Az autó hátsó "szárnyairól" van szó, amelyek az évek során egyre nagyobbak és meghatározóbbak lettek.

A hátsó "szárnyak" eredete még a második világháború előtti időszakra vezethető vissza, amikor a General Motors Arts&Colour nevű formatervező részlegének karizmatikus főnöke, Harley Earl és jobbkeze, Bill Mitchell lehetőséget kaptak, hogy megvizsgálják az akkor még titkos Lockheep P-38 "Lighting" nevű vadászrepülőgép prototípusát.

A háború alatt a GM designer-csapatának munkatársai több repülőgép-ihletésű megoldással kísérleteztek, s ezek közül a "szárnyak" bizonyultak a legmeggyőzőbbnek. Ettől kezdve az autó hátsó része ugyanolyan izgalmas volt, mint az eleje, s nem csoda, hogy több, mint egy évtizeden át a Cadillac egyik legmeghatározóbb ismertetőjegye ez a formai elem volt.

A képeken is látható Cadillac Fleetwood Series 61 az Álomautó Múzeum egyik gyönyörűen felújított, ki is bérelhető darabja. Az autó 5,7 literes V8-as motorjával, elegáns külsejével gyorsan népszerű lett, s az 1948-as modellév során 8500 darabot gyártottak a csapotthátú típusból.

Kapcsolódó Cadillac Fleetwood források, hivatkozások