Sivatagi expedició 1926

A VeteránPark - veterán autók és motorok szabad enciklopédiája wikiből

Veteran banner01.jpg

Tartalomjegyzék

Magyarok a Szaharában, egy Steyr type VII-es túraautóval (1926)

Hungaria banner.jpg Nem, nem tévedés, Almásy László és két társa 1926 tavaszán, egy hirtelen ötlettől vezérelve, nekivágtak a mintegy 3000 km-es sivatagi túrának az egyiptomi Alexandriából az akkor Angol-Szudánként ismert ország, nagyvadban gazdag területei felé, egy kis "vadász kiruccanásra". Almásy naplójegyzeteit és fényképeit könyvben is megírta, melyet 1927-ben a Magyar Földrajzi Társaság, a Franklin Kiadó gondozásában jelentetett meg.

A kalandos történet, az autózás hőskorából származik és jól példázza, hogy az ember és a technika mire képes, mindezt ráadásul olvasmányos formában. Elképzelhetjük a három sportember elszántságát és rutinját, hiszen akkor, az adott technikával és ellátó háttérrel (benzin, szervíz, alkatrész, szakképzett szerelő - sehol, vagy alig...) nem holmi aszfalt ficsúrok kirándulásának, hanem komoly tudást, tapasztalatot és kitartást igénylő, embert és gépet egyaránt próbára tevő feladatnak ígérkezett.

Az idézetek gyűjteménye sem sikerült rövidre (24 oldal) de a könyv terjedelméhez képest (I. rész 180 oldal) nem mondható soknak. Aki mégis nekivág, annak jó szórakozást kívánunk!

Részletek, idézetek, fényképek a könyvből

AlmasySudan01.jpg

1. oldal

AlmasySudan02.jpg2. oldal
AlmasySudan03.jpg3. oldal
AlmasySudan04.jpg4. oldal
AlmasySudan05.jpg5. oldal
AlmasySudan06.jpg6. oldal
AlmasySudan07.jpg7. oldal
AlmasySudan08.jpg8. oldal
AlmasySudan09.jpg9. oldal
AlmasySudan10.jpg10. oldal
AlmasySudan11.jpg11. oldal
AlmasySudan12.jpg12. oldal
AlmasySudan13.jpg13. oldal
AlmasySudan14.jpg14. oldal
AlmasySudan15.jpg15. oldal
AlmasySudan16.jpg16. oldal
AlmasySudan17.jpg17. oldal
AlmasySudan18.jpg18. oldal
AlmasySudan19.jpg19. oldal
AlmasySudan20.jpg20. oldal
AlmasySudan21.jpg21. oldal
AlmasySudan22.jpg22. oldal
AlmasySudan23.jpg23. oldal
AlmasySudan24.jpg24. oldal

Veteran banner01.jpg

Az író: Almásy László

Almásy László (1895-1951)
Több, mint hatvan éve, 1951. március 22-én halt meg Almásy László Ede Szahara-kutató, felfedező, pilóta és katona, akinek titokzatos alakja ihlette Az angol beteg című nagysikerű filmet.

1895. augusztus 22-én született Borostyánkőn (ma Bernstein, Ausztria) nemesi, bár nem grófi családban, magyar apától és olasz anyától. Apja, Almásy György nemzetközi hírű Belső-Ázsia-kutató volt, de őt ekkor még a technika, az autók és a repülőgépek világa vonzotta.

Középiskolai tanulmányait Grazban kezdte, de egy szerencsétlen véletlen után (kerékpárjával elütötte a gimnáziumigazgatót) távoznia kellett. Diákévei alatt, 1909-ben egy újságban látott repülőgép után épített egy vitorlázó repülőt, amellyel egy kőbánya faláról elrugaszkodva végzett próbarepülést. 10 métert zuhant, de bordatöréssel és kisebb sebesülésekkel megúszta. 1910-ben egy svájci tüdőszanatóriumban tölt egy évet betegeskedése miatt (10 éves korától dohányzott).

Angliában Eastbourne-ben tanult és itt szerezte meg első pilótaengedélyét is. Az első világháború idején önkéntes pilótaként szolgált az osztrák-magyar légierőben, s több kitüntetést is kapott. A lemondásra kényszerült IV. Károly király rendíthetetlen híve maradt, mindkét királypuccs alkalmával ő vitte autóján Budapestre. Ekkor ragadt rá a grófi cím is, mert az exuralkodó következetesen így szólította.

A húszas évek közepén az osztrák Steyr autógyár szombathelyi képviselője lett, a gyár termékeivel több versenyen diadalmaskodott. 1926-ban az osztrák Steyr-túrakocsik megbízhatóságát bizonyítandó a Nílus mentén egész Szudánig vezetett, s a következő években többször visszatért a sivatagba, olykor csak vadászni...

Az 1926-os sivatagi expedicióról szóló könyve mind az akkori technikát, mind az autós expedicióra vetemedő, elszánt sportemberek hányatott, ámde sokszor mulatságos esetekkel tarkított életét is jól mintázza. (Nem tudom miért, de nekem nem a "Párizs - Dakar" szerű erőfitogtatás, hanem az inkább testközeli "Bamako" ugrik be.-a szerk.-) A könyv a Magyar Földrajzi Társaság égisze alatt látott napvilágot, melyből rövid, eredeti fényképekkel tarkított kivonatot állítottunk össze - étvágygerjesztőnek -. A két kötetes írásmű ma, már ritka példány, de a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról PDF formátumban letölthető.(lásd:hivatkozások)

--Gaal Szilveszter 2012. szeptember 29., 21:23 (CEST)

Veteran banner01.jpg

Források, hivatkozások

VeteranPark-logo-webes.png Backtop.jpg